Seuraavan kerran syödessäsi pidä mielessä, että ruoansulatuksesi lähettää ruoan seitsemän metriä pitkälle matkalle, joka kestää useita päiviä. Ruoansulatuksen aikana kehosi nappaa matkalta tarvittavan ravinnon ja se, mitä se ei tarvitse, poistuu kehosta.
Ruoansulatuskanava on siis seitsemän metriä pitkä? Kyllä vain – jos lasketaan yhteen kaikki suuontelosta lähtien aina ruokatorveen, mahalaukkuun, ohutsuoleen, paksusuoleen ja peräsuoleen, on se aikuisen ihmisen ruoansulatuskanavan mitta. Lisäksi sappirakko ja haima tuottavat nesteitä, jotka hajottavat ruokaa ja edesauttavat ravintoaineiden imeytymistä.
Ruoansulatus alkaa siitä, kun haarukka tyhjenee
Itse asiassa ruoansulatus alkaa jo ruoan pureskelusta ja sen jakautumisesta pieniksi paloiksi. Pureskeltaessa ruokaan sekoittuu sylkeä, joka sisältää hiilihydraatteja paloittelevia entsyymejä. Sen jälkeen ruoka liikkuu vapaapudotuksen tavoin ruokatorven läpi mahalaukkuun, jossa avoin mahansuu ottaa sen vastaan. Mahansuu sulkeutuu pian uudelleen, jos lisää ruokaa ei ole matkalla, mutta vain siinä tapauksessa, että se toimii moitteettomasti. Mikäli se ei sulkeudukaan, sen seurauksena vatsahapot voivat nousta ruokatorveen aiheuttaen mahdollisesti epämiellyttävää närästystä.
Vatsahappo ottaa ruoan haltuunsa
Ruoka pysyy jonkin aikaa vatsassa, jossa se hajoaa vieläkin pienemmiksi paloiksi vatsahapon avulla, joka on melko vahvaa ja joka tappaakin useimmat bakteerit välittömästi. Se, kuinka pitkään ruoka on vatsassasi, riippuu siitä mitä olet syönyt. Jos olet juuri juonut nestettä, se jatkaa matkaansa nopeasti. Jos taas lautasellasi oli paljon proteiinia ja rasvaa, ruoka pysyy pidempään vatsassa vatsahapon tehdessä tarvittavan työn.
Suoliston seinämä – tärkeä osa ruoansulatusta
Kun vatsasi on tehnyt tehtävänsä, ruokasi jatkaa matkaansa ohutsuoleen, joka on 3-4 metrin pituinen. Ensimmäinen osa on pohjukaissuoli, jossa haima ja sappihappo tekevät osuutensa hajoittaen yhteistyössä hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit. Nyt ruoasta saatu ravinto – jota tässä tilanteessa voi olla jo vaikea tunnistaa – on valmis imeytymään kehoon. Tämä tapahtuu muutamassa tunnissa, jonka aikana ravinto imeytyy suolen seinämän läpi. Suolen seinämä leviää jättimäiseksi pinnaksi ollen kooltaan suurempi kuin useimmat huvilat. Tarkalleen ottaen tuo pinta-ala on 300 m2.
Paksusuoli hoitelee loput
Viimeinen pysäytys ennen peräsuolta on paksusuoli, suoliston bakteeriston koti, jossa asuu yli 100 miljoonaa bakteeria. Paksusuoli imee suolistosta vettä, mutta myöskin suoloja ja mineraaleja. Vaikka paksusuoli onkin ainoastaan metrin pituinen, ruoan kulkeminen sen kautta edelleen peräsuoleen kestää vielä 24-48 tuntia. Jos siinä kestää kauemmin, on uhkana kova vatsa.
Tämän jälkeen seitsemän metrin pituinen ja lukuisia tunteja kestävä matka on ohi. Ruoansulatus on jälleen tehnyt työnsä sekä varmistanut, että olet saanut uutta energiaa. Pidä tämä aina mielessäsi!